Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Poliisin ampuma-aseen käytöstä Helsingin Käpylässä 27.7.2019 ei aloiteta esitutkintaa

Julkaisuajankohta 27.8.2019 12.00
Tiedote

Tapauksessa, jossa poliisi käytti ampuma-asetta Helsingin Käpylässä 27.7.2019, on suoritettu esitutkinnan edellytyksiä koskeva esiselvitys. Esiselvitystä varten on hankittu laaja kirjallista ja henkilötodistelua sisältävä materiaali. Tutkinnanjohtajana toiminut kihlakunnansyyttäjä Tarmo Tanner on päättänyt esiselvityksen perusteella, ettei esitutkintaa toimiteta.

Poliisipartio oli saanut hätäkeskukselta tehtävän käpyläläiseen kerrostaloon, jossa olevasta asunnosta oli ilmoituksen mukaan pidemmän aikaa kuulunut miehen ja naisen riitelyä. Kun partio oli tullut paikalle ja päässyt sisälle asuntoon, se oli tavannut asunnon olohuoneessa miehen, joka oli yllättäen ottanut esiin aseen ja uhannut sillä poliisipartiota. Mies ei ollut totellut käskytystä eikä poliisipartio ollut saanut häntä luopumaan aseestaan.

Kun mies oli ryhtynyt nostamaan asetta kohti toista poliisimiehistä, tämän partiokaveri oli ampunut miestä kohti kaksi laukausta. Laukaukset olivat osuneet miestä ylävartaloon. Paikalle hälytetystä avusta ja elvytysyrityksistä huolimatta mies oli todettu kuolleeksi tapahtumapaikalla.

Miehen hallusta takavarikoitu ase oli ollut starttipistoolista muunnettu toimintakuntoinen ampuma-ase, joka oli varustettu omavalmisteisilla luotipatruunoilla.

Tutkinnanjohtajan mukaan kyseessä on ollut hätävarjelutilanne, jossa ampuma-aseen käyttö on ollut perusteltua. Kyseessä on ollut välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen. Käytetty voimakeino on ollut puolustettava ja nopeassa tilanteessa lievin mahdollinen eikä tilanteessa ole ollut mahdollisuutta toimia toisin.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä ketään poliisimiestä rikoksesta. Esitutkinta ampuma-aseen käytön kohteena olleen miehen menettelystä jatkuu poliisin tutkinnanjohtajuudessa.

Tutkinnanjohtajan päätöksen (asianumero R 19/6107, päätöksen numero 19/3063) voi tilata Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta sähköpostilla osoitteesta ita-uusimaa.sy(at)oikeus.fi tai puhelimitse numerosta 029 56 21200.

Linkki: Tietoa poliisirikostutkinnan ja poliisin voimankäytön tutkinnan järjestelyistä