Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Poliisin ampuma-aseen käytöstä Tohmajärvellä ei aloiteta esitutkintaa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 4.1.2019 12.00
Tiedote

Itä-Suomen poliisilaitoksen partio käytti ampuma-asetta hälytystehtävän yhteydessä Tohmajärvellä 21.12.2018.

Poliisille oli ilmoitettu, että haja-asutusalueella sijaitsevalla vapaa-ajanasunnolla mies oli pahoinpidellyt puolisoaan nyrkillä lyömällä. Teon jälkeen mies oli ottanut mukaansa moottorisahan ja lähtenyt ulos.

Poliisipartio tapasi miehen kiinteistön piha-alueella. Mies ei totellut poliisin käskyjä vaan lähestyi poliiseja uhaten heitä käynnissä olleella moottorisahalla. Poliisi joutui käyttämään ampuma-asetta miehen toiminnan pysäyttämiseksi. Laukaus osui miestä vatsan alueelle.

Poliisin toiminnasta on tehty esitutkintalain 3 luvun 3 §:n 2 momentissa tarkoitettu esiselvitys. Sen perusteella ampuma-aseen käyttämistä tilanteessa voidaan pitää puolustettavana. Lievempää keinoa henkilön pysäyttämiseksi ei ollut käytettävissä, kun ottaa huomioon poliisiin kohdistuneen vastarinnan vaarallisuuden ja tekopaikan olosuhteet.

Itä-Suomen poliisilaitos tutkii voimankäytön kohteena olleen miehen menettelyä epäiltyinä pahoinpitelynä ja murhan yrityksenä. Esitutkinta on kesken, ja siitä tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos.

Helsingin kihlakunnansyyttäjän päätös (dnro R18/6697) on tilattavissa Helsingin syyttäjänvirastosta, puh. 029 56 22360 tai [email protected]

Kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen, puh. 029 56 22361