Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Poliisin aseenkäytöstä Jämsässä marraskuussa 2022 ei aloiteta esitutkintaa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 12.1.2022 14.46
Tiedote

Poliisin aseenkäytöstä poliisitehtävällä Jämsässä 16.11.2021 on tehty esitutkintalain mukainen esiselvitys. Tilanteessa poliisi ampui ampuma-asetta käyttänyttä henkilöä kämmeneen. Esiselvityksessä tutkinnanjohtajana toiminut aluesyyttäjä on arvioinut, onko poliisin toiminnasta tilanteessa syytä aloittaa esitutkinta. Aluesyyttäjä on päättänyt, että esitutkintaa ei toimiteta.

Kyseessä oli etukäteen suunniteltu voimankäyttötilanne. Vaarallisen henkilön toiminnan pysäyttämiseksi tuli voimankäyttöohjeen mukaan käyttää lievintä, tehokkainta ja toimivinta voimakeinoa. Aseen käyttäminen oli sallittua.

Toimintasuunnitelmien mukaisesti kohdehenkilöä käskytettiin ja varoitettiin voimakeinojen ja aseenkäytön mahdollisuudesta. Kohdehenkilön ampuessa poliisit olivat osaksi asunnon keittiösyvennyksessä, josta ei ollut poispääsyä muutoin kuin ikkunan kautta.

Kohdehenkilö ryhtyi oikeudettomaan hyökkäykseen poliisien käskyistä ja varoituksista huolimatta. Lievemmät voimakeinot eivät olleet toimineet. Ampuma-aseen käyttö oli tilanteessa tarpeellista ja puolustettavaa.

Kyseessä oli poliisilaissa tarkoitetulla tavalla välitöntä vaaraa toisen hengelle tai terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen. Poliisilla ei ollut tilanteessa ampuma-aseen käyttöä lievempiä keinoja pysäyttää kohdehenkilö, kun otetaan huomioon kohdehenkilön hallussa ollut ampuma-ase ja hänen toimintansa, henkilöiden väliset etäisyydet ja muut olosuhteet.

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole poliisin voimankäytön osalta syytä epäillä rikosta.

Esiselvityksessä käytetty materiaali sisältyy suurelta osin asian 5680/R/49341/21 esitutkinta-aineistoon, jossa tutkitaan kohdehenkilön toimintaa. Aineisto tulee julkiseksi, kun esitutkinta 5680/R/49341/21 valmistuu.

Tutkinnanjohtajan päätökset (nro 22/42–45, asianro PETR R 21/857) voi tilata Länsi-Suomen syyttäjäalueelta, [email protected].

Tutkinnanjohtaja, aluesyyttäjä Jonna Ryynänen, Länsi-Suomen syyttäjäalue, p. 029 562 6514

​​​​​​​