Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Poliisin aseenkäyttö virkatehtävässä toukokuussa Kärsämäellä ei ollut rikos

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 10.6.2024 15.00
Tiedote

Poliisin ampuma-aseen käytöstä toukokuussa Kärsämäellä on tehty esitutkintalain mukainen esiselvitys. Syyttäjä on tehnyt päätöksen olla aloittamatta esitutkintaa, koska asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Oulun poliisi sai hälytyskeskukselta 16.5.2024 noin kello 14 tehtävän pysäyttää ja tarkistaa ajoneuvo Kärsämäellä. Tapahtumapaikalla poliisipartio kohtasi osaksi ajotien ulkopuoliselle alueelle pysähtyneen henkilöauton, jossa oli kaksi henkilöä. 

Kun poliisit lähestyivät autoa, he huomasivat, että auton ovet lukittiin sisäpuolelta. Poliisin ja autossa olleiden välillä käytiin jonkin aikaa kestänyt sananvaihto ikkunan kautta, joka oli osaksi avoinna. 

Lopuksi poliisi suihkutti autoon OC-kaasua kattoikkunan kautta. Matkustajan puoleinen ovi avautui, ja poliisi jatkoi keskustelua autossa olevien kanssa. 

Hetkeä myöhemmin myös kuljettajan puoleinen ovi avautui. Sillä puolella ollut poliisi yritti saada henkilöä ulos ottamalla tätä kädestä kiinni. Henkilö nousi autosta ampuma-ase kädessään.

Autosta noustuaan henkilö piti ampuma-asetta kohotettuna ja osoitti sillä poliiseja vuorotellen. Poliisi otti esiin virka-aseensa ja käskytti henkilöä luopumaan aseesta, mutta tämä ei noudattanut käskyä. Poliisi ampui henkilöä jalkaan. Hänelle annettiin ensihoitoa ja hänet toimitettiin sairaalahoitoon.

Kohdehenkilön hallussa ollut ase on tutkimuksissa osoittautunut revolveriksi. Aseen patruunapesissä oli patruunoita ja kahdessa patruunassa oli nalli, joissa todettiin iskupiikin jäljet.

Tilanne tapahtumapaikalla eteni nopeasti, ja etukäteen arvioituna poliisilla ei ollut perusteita varautua virka-aseen käyttämiseen. Yleisjohtajalla ei ollut syytä ohjeistaa aseen käytössä. Autosta noussut henkilö kohdisti yllättävän ja oikeudettoman hyökkäyksen poliisia kohti. Siten kyse oli aloitetusta hyökkäyksestä. Kohdehenkilön toiminnasta aiheutui läheisyydessä olleille välitöntä vaaraa. Käskyillä ei kyetty estämään hyökkäyksen jatkumista. Nämä seikat huomioon ottaen poliisin toiminta muuttui kiinniottotilanteesta hätävarjelutilanteeksi.

OC-sumuttimen käyttö autoon lukkiutuneiden ja lähtöä tekevien henkilöiden ulos saamiseksi oli perusteltua. Valittu voimakeino oli tilanteessa lievin ja tarkoituksenmukaisin.

Poliisi käytti ampuma-asetta puolustuskeinona kohdehenkilön vaarallisen toiminnan pysäyttämiseksi. Laukauksella hyökkäys saatiin loppumaan. Poliisin toiminta oli oikeassa suhteessa tilanteen vaarallisuuteen nähden. 

Koska esiselvityksen kohteena oli poliisi, tutkinnanjohtajana toimi syyttäjä. Muun kuin poliisin menettelyä selvitetään esitutkinnassa, josta vastaa Oulun poliisilaitos. 

Tutkinnanjohtaja, erikoissyyttäjä Jonna Ryynänen, jonna.ryynanen@oikeus