Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen blogissa: Esitutkintapakosta ei pidä oikopäätä luopua

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 7.9.2016 14.49
Tiedote

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen käsittelee uusimmassa blogikirjoituksessaan Valtioneuvoston selontekoa sisäisestä turvallisuudesta.

"Selonteon yhtenä ratkaisumallina resurssiahdinkoon näyttää olevan hälytystoiminnan rahoittaminen hakemalla tarvittavat säästöt esitutkinnasta. Ovatko hyödyt sen suuruisia, että nykymallilla saavutettu, poikkeuksellisen korkea luottamus poliisiin ja muuhun viranomaistoimintaan kannattaa sen vuoksi riskeerata? Minusta esitutkinnasta ei ole enää varaa eikä oikeutta säästää.", Nissinen painottaa.

Selonteossa perustellaan tarvetta järjestelmälle, jolla määriteltäisiin rikosten selvittämisen painopisteet ja tutkinnan prioriteetit määräajaksi realistiselle tasolle. Nissinen arvelee, että käytännössä kyse on siitä, että osa jutuista jätettäisiin oikopäätä tutkimatta.

"Rohkenen epäillä, onko järkevää antaa yksittäiselle hallintoviranomaiselle – edes luotetulle poliisille – lailla yleisvaltuutus ratkaista tällaisia kysymyksiä. Ihmisten uskoa järjestelmän legitimiteettiin ja oikeudenmukaisuuteen ei voi pitää yllä ilman, että siihen sisältyy jonkinlainen ulkopuolisen kontrollin mahdollisuus. Oikeampi tapa ovat lainsäädäntötoimet, joilla rikostutkinnan työprosesseja kevennetään. Esitutkintapakkoon puuttuminen on silloinkin se äärimmäinen keino.", Nissinen toteaa.

Lue blogikirjoitus kokonaisuudessaan TÄÄLTÄ