Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjänvirasto selvittää eettisiä toimintatapoja syyttäjälaitoksessa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 11.3.2016 13.03
Tiedote

Valtakunnansyyttäjänvirasto on laatinut kyselyn, jonka avulla se selvittää syyttäjälaitoksen henkilökunnan eettistä toimintaa. Käynnissä olevan kyselyn tarkoituksena on saada vastauksia siihen, kuinka työntekijät toimivat arjessa, kun ohjeita ja pykäliä ei ole. Silti on osattava valita oikea tapa toimia kussakin tilanteessa.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään syyttäjälaitoksen eettisten linjausten valmistelussa. Linjaukset valmistuvat kevään aikana.

– Syyttäjälaitoksen toiminta rakentuu sääntöjen, periaatteiden ja arvojen varaan. Vahva eettinen perusta on välttämätön edellytys sille, että meihin luotetaan. Kysymykset oikeasta ja väärästä vaativat keskustelua ja näkyväksi tekemistä, jotta osaisimme toimia arkityön eettisissä pulmatilanteissa. Jos joku kertoo kahvitauolla rasistisen vitsin, pitäisikö työkaverin siihen puuttua? Entä esimiehen? Muun muassa tämäntyyppisiä asioita kysellään, kertoo valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen.

Kyselyn tulokset ja eettiset linjaukset tullaan aikanaan käsittelemään jokaisessa syyttäjälaitoksen toimipaikassa. Ne sisällytetään jatkossa myös syyttäjälaitoksen henkilöstön sisäiseen koulutukseen.

Valtakunnansyyttäjänviraston henkilöstölleen tekemä eettinen kysely on ensimmäinen laatuaan oikeushallinnossa.

– Minusta tuntuu, että nyt jos koskaan on oikea hetki tällaiselle kyselylle. Suomalainen yhteiskunta on sellaisessa myllerryksessä, että arvoperustaamme on tälläkin tavalla syytä vaalia, Nissinen toteaa.

Lisätietoja:

valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen, p. 029 56 20812

valtionsyyttäjä Raija Toiviainen, p. 029 56 20835