Hyppää sisältöön

Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei nostanut syytteitä Finnairin toimitusjohtajan asuntokaupasta

Syyttäjälaitos
22.7.2013 14.47
Tiedote

 

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt, että hän ei nosta syytettä Finnairin toimitusjohtajaa Mika Vehviläistä, Ilmarisen toimitusjohtajaa Harri Sailasta, Ilmarisen varatoimitusjohtajaa Timo Ritakalliota ja Finnairin hallituksen puheenjohtajana toiminutta Christoffer Taxellia vastaan.

Esitutkinnassa oli kuulusteltu Vehviläistä epäiltynä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, Sailasta ja Ritakalliota epäiltyinä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja Taxellia epäiltynä avunannosta mainittuihin rikoksiin. Epäilyt liittyivät 28.1.2011 tehtyyn asuntokauppaan, jolla Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen oli ostanut Mika Vehviläiseltä ja hänen puolisoltaan heidän asuntonaan olleen huoneiston. Ilmarinen oli antanut ostamansa asunnon vuokralle Finnair Facilities Management Oy:lle käytettäväksi Vehviläisen työsuhdeasuntona.

Esitutkinnassa oli epäilty, että asuntokauppa olisi tehty Vehviläisten kannalta edullisin ehdoin siinä tarkoituksessa, että Mika Vehviläinen Finnairin toimitusjohtajan tehtävässään olisi suosinut Ilmarista hyväksymällä sen osakkaaksi Nordic Global Airlines Oy:öön Ilmarisen kannalta edullisin ehdoin.

Syyttämättäjättämispäätöksissä todetaan, että asuntokauppa oli tehty avoimesti Finnairin hallituksen tietoisuudessa. Tarkoituksena oli ollut järjestää Vehviläisen toimitusjohtajasopimukseen sisältyvä asuntoetu. Ei ole ilmennyt, että Ilmarinen olisi maksanut Vehviläisten asunnosta ylihintaa tai että asuntokauppa olisi muuten tehty Vehviläisten kannalta poikkeuksellisen edullisin ehdoin. Asuntokauppa ei ole loukannut Vehviläisen ja Finnairin välistä luottamussuhdetta.

Asuntokaupan teosta ja Nordic Global Airlines Oy:n perustamisesta saatujen yhdenmukaisten tietojen perusteella ei ole ilmennyt yhteyttä näiden oikeustoimien välillä. Ilmarisessa eri henkilöt ovat päättäneet asuntokaupasta ja Nordic Global Airlines Oy:öön osallistumisesta. Lahjomisesta elinkeinotoiminnassa epäiltyjen Sailaksen ja Ritakallion osuus asuntokaupan tekoon on ollut vähäinen. Sailas ei ole osallistunut Ilmarisessa Nordic Global Airlines Oy:tä koskevan asian käsittelyyn, eikä Ritakalliolla ole ollut siinä aktiivista roolia.

Myöskään lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa epäilty Vehviläinen ei ole ollut aktiivisessa roolissa Nordic Global Airlines Oy:n perustamisessa. Yhtiön perustamisessa ei ole ilmennyt mitään sellaista, minkä johdosta Ilmarisella olisi ollut syytä pyrkiä saamaan Vehviläinen vaikuttamaan asioiden etenemiseen Ilmarisen kannalta suotuisasti. Ei ole myöskään käynyt ilmi, että Vehviläinen olisi osallistunut lentorahtiyhtiön perustamisasian käsittelemiseen Ilmarisen suosimiseksi tai antanut Ilmarisen ymmärtää, että hän voisi suosia Ilmarista tässä hankkeessa. Lentorahtiyhtiön omistusjärjestelyihin on esitetty olleen Finnairin kannalta liiketaloudelliset perusteet. Ilmarisen kannalta kysymyksessä on ollut yksittäinen sijoitus, joka on ollut sen kokoon ja tuottoon nähden vähäinen.

Syyttämättäjättämispäätökset (4 kpl, 12/21-12/24, asianro R 12/588) voi tilata Valtakunnansyyttäjänviraston kirjaamosta, puh. 029 56 20810.

Lisätietoja:

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske, p. 029 56 20802

Valtionsyyttäjä Jorma Äijälä, p. 029 56 20819