Hyppää sisältöön

Ei syytteitä Kiuruvedellä tapahtuneista hoivakotikuolemista

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 31.3.2022 11.04
Tiedote

Syyttäjä on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä Kiuruvedellä sijaitsevan Attendo Kallionsydän -hoivakodin toimintaan liittyvässä asiassa. Kallionsydämen vastuuhenkilöä epäiltiin asiassa työturvallisuusrikoksesta, kuolemantuottamuksista, vammantuottamuksista ja vaaran aiheuttamisista. Lisäksi Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän virkamiehiä epäiltiin virkavelvollisuuden rikkomisista.

Kyse on ollut kiuruvetisessä hoivakodissa pandemian alkuvaiheessa keväällä 2020 levinneestä koronaviruksesta, jonka seurauksena 12 hoivakodin asukasta kuoli koronavirusinfektioon sekä useita sairastui ja altistui. On epäilty, että hoivakodin vastuuhenkilö ja viisi hoivakodin toimintaa valvonutta Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän virkamiestä olisivat laiminlyöneet tehtäviään.

Päätös syyttämättä jättämisestä on tehty, koska esitutkinnan perusteella ei ole ollut todennäköisiä syitä epäillä henkilöitä rikoksista ja koska työturvallisuusrikoksen osalta oikeudenkäyntiä ja rangaistusta olisi pidettävä kohtuuttomina tai tarkoituksettomina.

Päätökset syyttämättä jättämisestä nrot 22/1495–1500 ja 22/1493 ja 22/1494 sekä julkiset selosteet syyttämättäjättämispäätöksistä asiassa R 21/15078 ja R 21/15067 voi tilata Itä-Suomen syyttäjäalueelta, ita-suomi.syyttaja(at)oikeus.fi.

Asiaan liittyvät esitutkintapöytäkirjat voi tilata Itä-Suomen poliisilaitokselta, kirjaamo.ita-suomi(at)poliisi.fi.

Lisätietoja: aluesyyttäjä Patrik Voss-Lagerlund, puh. 029 56 27809, patrik.voss-lagerlund(at)oikeus.fi