Hyppää sisältöön

Helsingin poliisilaitoksen tietolähteiden rekisteröintiä koskevassa asiassa on nostettu lisää syytteitä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 2.5.2018 10.00 | Julkaistu suomeksi 20.5.2019 klo 11.18
Tiedote

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja entistä Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Jukka Riikosta vastaan. Teot ajoittuvat vuosille 2009-2013. Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Lasse Aapiota vastaan on nostettu syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta hänen toimistaan vuosina 2012 ja 2013 Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä. Lisäksi Toiviainen on nostanut syytteet entistä poliisihallituksen laillisuusvalvonnasta vastannutta poliisiylitarkastajaa vastaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosina 2012 ja 2013.

Toissijaisesti Paaterolle, Riikoselle ja Aapiolle vaaditaan rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet koskevat Helsingin poliisilaitoksen huumausainerikosyksikössä pitkään jatkunutta laiminlyöntiä tietolähteiden käytön kirjaamisessa ja tietolähteiden rekisteröimisessä sekä esimiesten laiminlyöntiä puuttua viipymättä mainittuihin tiedossa olleisiin virheisiin.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet teot.

Haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen (syyttäjän asianro R 17/591/2, käräjäoikeuden asianro R 18/3853). Valmisteluistunnosta ja asian käsittelyn aloittamisesta pyritään sopimaan käräjäoikeuden kanssa lähiaikoina. Pääkäsittely tulee kestämään useita viikkoja.

Asiakokonaisuudessa on aiemmin nostettu syytteet kolmea tietolähdetoiminnasta vastannutta Helsingin poliisilaitoksen virkamiestä vastaan (syyttäjän asianro R 17/591, käräjäoikeuden asianro R 17/8790).

Haastehakemus ja muut oikeudenkäyntiasiakirjat ovat salaisia ja tulevat osin julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Valtakunnansyyttäjä on määrännyt Helsingin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjät Harri Tiesmaan ja Mari Mattilan ajamaan nostettuja syytteitä.

Lisätietoja:

valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, puh. 029 562 0802
kihlakunnansyyttäjä Harri Tiesmaa, puh. 029 562 2317