Hyppää sisältöön

Henkirikossyyte poliisin kuolemaan johtaneesta yliajosta Kälviällä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 25.7.2013 15.07
Tiedote

 

Valtionsyyttäjä Jukka Rappen päätös 5.2.2008 dnro R 07/28:

Kesäkuussa 2007 Kälviällä poliisimiehen päälle ajanut 20-vuotias miesautoilija saa syytteen murhasta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä eräistä vähäisemmistä liikennerikoksista.

Valtionsyyttäjä katsoi tahallisen henkirikoksen syytekynnyksen ylittyneen tilanteessa, jossa poliisia pakenevan autoilijan pysäyttämiseen osallistunut poliisimies sai surmansa autoilijan ajaessa hänen päälleen erittäin suurella nopeudella. Syyte koskee murhaa, koska järjestystä ja turvallisuutta virkansa puolesta ylläpitämässä olevan virkamiehen törkeä tahallinen surmaaminen on säädetty rangaistavaksi murhana, vaikka tekoon ei liittyisikään vakaata harkintaa taikka erityistä raakuutta tai julmuutta.

Muut syytekohdat liittyvät Kalajoelta Kälviälle jatkuneen takaa-ajon aikaisiin tapahtumiin sekä 20-vuotiaan omistaman auton kuntoon.

20-vuotias on esitutkinnassa myöntänyt olevansa vastuussa poliisimiehen kuolemasta mutta kiistänyt surmanneensa häntä tahallaan. Muiden syytekohtien perusteena olevat teot 20-vuotias on esitutkinnassa pääosin myöntänyt.

Valtionsyyttäjä on jättänyt haastehakemuksen Kokkolan käräjäoikeuteen, jossa asia tulee aikanaan pääkäsittelyyn.

Oikeudenkäyntiasiakirjat tulevat salassa pidettäviksi säädettyjä tai määrättäviä asiakirjoja lukuun ottamatta julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä.

Syyttäjänä asiassa toimii valtionsyyttäjä Jukka Rappe, puh. 010 362 0823