Hoppa till innehåll

Åtal för brott mot liv väcks i fallet där polisman blev överkörd och dog i Kelviå

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 25.7.2013 15.07
Pressmeddelande

 

Statsåklagare Jukka Rappes beslut 5.2.2008 dnr R 07/28:

Den 20-åriga manliga bilisten som i juni 2007 körde över en polisman i Kelviå blir åtalad för mord, grovt rattfylleri och grov äventyrande av trafiksäkerhet samt några mindre trafikbrott.

Statsåklagaren anser att åtalsförutsättningar för uppsåtligt brott mot liv är uppfyllda i den händelsen där polisen försökte stanna av den flyende bilistens fordon. En polisman som deltog i operationen dog då bilisten körde över honom med hög hastighet. Åtalet gäller mord genom att grovt och uppsåtligt dödandet av en tjänsteman som på tjänstens vägnar upprätthåller ordning och säkerhet är stadgad straffbart som mord fastän gärning inte skulle vara förknippad med stabilt omdöme eller gjort på ett synnerligen rått eller grymt sätt.

De andra åtalspunkterna är förknippade med händelserna i efterspaningen från Kalajoki till Kelviå samt skicket av 20-åringens bil.

I förundersökningen har 20-åringen erkänt sig vara ansvarig för polismannens död men bestridit att han skulle ha dödat honom med avsikt. Den misstänkte har i förundersökningen erkänt huvuddelen av gärningar gällande andra åtalspunkter.

Statsåklagaren har lämnat in stämningsansökan till tingsrätten i Karleby var ärendet i sinom tid kommer i huvudförhandling.

Rättegångshandlingar blir offentliga när målet har tagits upp vid muntlig förhandling i tingsrätten med undantag av handlingar som är stadgade eller blir förordnade vara sekretessbelagda.

Statsåklagare Jukka Rappe är åklagare i målet, tel. 010 362 0823