Hyppää sisältöön

Jari Aarniolle syytteitä törkeistä huumausainerikoksista ja törkeistä virka-aseman väärinkäyttämisistä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 18.12.2014 10.31
Tiedote

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt nostaa syytteet rikosylikomisario Jari Aarniota vastaan kuudesta törkeästä huumausainerikoksesta, kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkasalaisuuden rikkomisesta, kahdesta yllytyksestä virkasalaisuuden rikkomiseen ja kahdesta yllytyksestä virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Kolme muuta Helsingin poliisilaitoksen poliisimiestä ja Aarnion alaista saa syytteen virkarikoksista. Yhtä heistä syytetään kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, kahdesta virkasalaisuuden rikkomisesta ja kolmesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista heistä syytetään kolmesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Kolmatta heistä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heitä ei syytetä osallisuudesta huumausainerikoksiin.

Syyttäjän mukaan Aarnio on järjestänyt laajamittaista hasiksen maahantuontia ja levitystä Hollannista Suomeen. Kysymys on ollut kaiken kaikkiaan lähes 1 000 kilon huumausaine-eristä. Syytteen mukaan törkeillä huumausainerikoksilla on hankittu yli 1,5 miljoonan euron hyöty.

Poliisimiesten lisäksi apulaisvaltakunnansyyttäjä Kalske on nostanut syytteet neljää muuta henkilöä vastaan. Yksi heistä on sama United Brotherhood -ryhmän johtohahmona pidetty henkilö, jota syytetään myös Trevoc-haarassa. Häntä vastaan on nostettu syytteet kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, joista myös Aarniota syytetään.

Nyt valmistuneet syyteharkintaratkaisut liittyvät niin sanotun tynnyrihaaran lisäksi esitutkinnassa selvitettyihin rikosepäilyihin, joiden mukaan Aarnio on mm. paljastanut medialle salassa pidettävää tietoa epäiltyjen tietojärjestelmästä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Syyttäjä on tehnyt Aarnion osalta yhden päätöksen syyttämättäjättämisestä. Kysymys on ollut epäillystä yllytyksestä virkavelvollisuuden ja virkasalisuuden rikkomiseen. Kaiken kaikkiaan syyttämättäjättämispäätöksiä on tänään ratkaistussa kokonaisuudessa tehty kahdeksan, ja ne ovat koskeneet seitsemää henkilöä.

Haastehakemukset on toimitettu Helsingin käräjäoikeudelle tänään (syyttäjän asianro R 14/802, käräjäoikeuden asianro R 14/9875; syyttäjän asianro R 14/768, käräjäoikeuden asianro R 14/9876; syyttäjän asianro R 14/618, käräjäoikeuden asianro R 14/9877).

Syyttämättäjättämispäätökset (nrot 14/41-14/44, asianro R 14/802; nro 14/45, asianro R 14/765; nro 14/46, asianro R 14/619; nrot 14/47-14/48, asianro R 14/617) ovat julkisia, ja ne voi tilata Valtakunnansyyttäjänviraston kirjaamosta, p. 029 562 0810. Jos samassa asiassa on nostettu myös syyte, tulee syyttämättäjättämispäätöksiin liittyvä esitutkinta-aineisto julkiseksi vasta sen jälkeen, kun asia on ollut esillä tuomioistuimessa.

Syytteisiin liittyvät esitutkinta-asiakirjat tulevat julkisiksi, kun asia on ollut ensimmäisen kerran esillä oikeudenkäynnissä, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Syyteharkinta on vielä kesken eräiden juttukokonaisuuteen kuuluvien esitutkintapöytäkirjojen osalta.

Lisätietoja:apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske, p. 029 56 20802, valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen, p. 029 56 20886