Hyppää sisältöön

Jari Aarniolle uusi syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 29.5.2015 11.00
Tiedote

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske on päättänyt nostaa rikosylikomisario Jari Aarniota vastaan syytteen vuonna 2012 alkaneesta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Samassa yhteydessä syytteen törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä saa Aarnion alaisena toiminut rikosylikonstaapeli Mikael Runeberg, jota vastaan on jo aikaisemmin nostettu virkarikossyytteitä tässä juttukokonaisuudessa.

Uusien syytteiden mukaan Aarnio ja Runeberg ovat vaikuttaneet siihen, että Pohjois-Savon poliisilaitos on tammikuussa 2012 lopettanut epäillyn törkeän huumausainerikoksen tutkintatoimet. Tutkinta kohdistui naiseen, joka on nyt Aarniota koskevan juttukokonaisuuden yhteydessä saanut syytteet törkeistä huumausainerikoksista.

Pohjois-Savon poliisilaitoksella toimivien poliisimiesten osalta syyteharkintaratkaisut tehdään myöhemmin.

Aarniota vastaan on jo aiemmin nostettu syytteet yhteensä 29 eri rikoksesta, joten syytteitä on nyt yhteensä 30. Parhaillaan odotetaan Helsingin käräjäoikeuden ratkaisua Trevoc-yhtiöön liittyneessä juttuhaarassa. Myös tynnyrihaaran oikeuskäsittely on alkanut valmisteluistunnolla. Tänään nostettu syyte käsitellään sen osana, ja esitutkintapöytäkirjat tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä tuomioistuimen istunnossa.

Aarnioon liittyvässä juttukokonaisuudessa on syytteessä eriasteisista rikoksista 17 muuta henkilöä. Heistä neljä on Helsingin poliisilaitoksen poliisimiehiä, ja yksi on suojelupoliisin alipäällystöön kuulunut poliisimies. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Uusien syytteiden osalta haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeudelle tänään (syyttäjän asianro R 15/161, käräjäoikeuden asianro R 15/3983).

Joitakin Aarnioon liittyviä esitutkintapöytäkirjoja on edelleen syyteharkinnassa.

Lisätietoja:apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske, p. 029 56 20802valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen, p. 029 56 20886