Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraiselle syyte vihapuheen levittämisestä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 1.11.2016 10.00
Tiedote

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on asettanut kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hakkaraisen epäillään syyllistyneen rikokseen julkaisemalla kansanedustajan tehtäväänsä liittyvällä Facebook-sivullaan kirjoituksen, jossa eri tavoin uhataan, panetellaan ja solvataan islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää heidän uskontonsa perusteella.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoo, ettei kansanedustajankaan sananvapauteen kuulu oikeutta vihapuheeseen, joka kohdistuu yleisesti kaikkiin muslimeihin ja on omiaan herättämään halveksuntaa ja jopa uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa islaminuskoista ihmisryhmää kohtaan.

Hakkarainen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Asian syyteharkinnan on suorittanut apulaisvaltakunnansyyttäjä, koska kysymyksessä on sananvapauden käyttämiseen joukkoviestinnässä liittyvä rikosepäily.

Syyte käsitellään aikanaan Keski-Suomen käräjäoikeudessa (dnro R 16/2618), jossa apulaisvaltakunnansyyttäjän määräämää syytettä ajaa kihlakunnansyyttäjä. Esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi, kun asia on ollut oikeudessa esillä, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Lisätietoja:asian esittelijä, valtionsyyttäjä Jukka Rappe (puh. 029 562 0823, jukka.rappe(at)oikeus.fi)