Hyppää sisältöön

Komisario Juha Joutsenlahden tekemäksi epäiltyä rikosta koskeva esitutkinta valmis

Syyttäjälaitos
22.7.2013 14.23
Tiedote

 

Esitutkinnan perusteella on syytä epäillä komisario Juha Joutsenlahden syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen Jukka Sakari Lahden henkirikosta koskevan esitutkinnan aikana. Asia siirretään syyteharkintaan.

Joutsenlahden epäillään tutkinnanjohtajana järjestäneen sekä valokuva- että ryhmätunnistukset, vaikka kuvamateriaalia pelkästään yhdestä tunnistettavasta eli Kai Tannerista on Joutsenlahden määräyksestä etukäteen toimitettu Jukka Lahden leskelle Anneli Auerille. Auer on myös tullut tietoiseksi, että henkilö, jota kuvamateriaali koskee, on rikoksesta epäilty. Lisäksi Joutsenlahden epäillään salanneen kyseisen tunnistuksen luotettavuutta heikentävän menettelyn vangitsemisoikeudenkäynnissä, vaikka Tanner on nimenomaisesti kyseenalaistanut tunnistuksen luotettavuuden. Joutsenlahden epäillään menetelleen näin saadakseen esitutkinnan toimittamiseen liittyvää hyötyä Tannerin vangitsemisella.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että tutkinnanjohtajana toimineen Joutsenlahden määräyksestä on 4.7.2007 toimitettu sähköpostitse Anneli Auerille kuvamateriaalia pelkästään Kai Tannerista. Valokuvatunnistus on suoritettu 10.7.2007 ja tunnistajana toimineelle Auerille on tuolloin näytetty kasvokuva Tannerista sekä useasta vertailuhenkilöstä. Tanner on otettu kiinni 11.7.2007. Lisäksi esitutkinnassa on 12.7.2007 suoritettu ryhmätunnistus, johon Tanner on epäiltynä osallistunut ja tunnistajana on edelleen toiminut Auer.

Joutsenlahti on vaatinut Tanneria vangittavaksi ja perustellut vaatimusta muun muassa epäillyn tunnistuksella. Vangitsemisvaatimuksessa otetaan esille valokuva- ja ryhmätunnistus, mutta ei sitä, että kuvamateriaalia oli lähetetty etukäteen. Tanner on vangitsemisoikeudenkäynnissä nimenomaan kyseenalaistanut tunnistuksen luotettavuuden. Tuomioistuin on päättänyt vangita Tannerin 14.7.2007 syytä epäillä -perusteella. Päätöstä on perusteltu muun muassa epäillyn tunnistuksella. Tanner on vapautettu Joutsenlahden esityksestä 18.7.2007.

Joutsenlahtea koskeva rikosepäily on tullut esitutkintaan 8.6.2012 ja Joutsenlahden kanssa sovittiin kuulustelusta, joka pidettäisiin 20.6.2012 Helsingissä. Joutsenlahti ilmoitti 19.6.2012 tekstiviestillä jäävänsä sairauslomalle ja palaavansa asiaan sairausloman jälkeen. Hän ei maininnut sairausloman pituutta. Tämän jälkeen häntä ei yrityksistä huolimatta tavoitettu. Jotta syyteoikeus epäillystä rikoksesta ei olisi päässyt vanhentumaan, tuli Joutsenlahdelle antaa haaste tiedoksi viimeistään 13.7.2012. Tämän johdosta Satakunnan käräjäoikeuden kanssa sovittiin syyttäjän antamasta haasteesta ja Joutsenlahti etsintäkuulutettiin haasteen tiedoksiantoa varten. Useasta yrityksestä huolimatta tiedoksianto ei onnistunut ennen syyteoikeuden normaalin vanhentumisajan päättymistä.

Satakunnan käräjäoikeus jatkoi 4.7.2012 syyteoikeuden vanhentumisaikaa vuodella syyttäjän hakemuksesta. Syyttäjänä on valtionsyyttäjä Jorma Äijälä. Joutsenlahti kanteli päätöksestä ja asia on vireillä Vaasan hovioikeudessa. Rikosprosessin eteneminen riippuu Vaasan hovioikeuden ratkaisusta.

Asiassa ei Joutsenlahden lisäksi ole muita epäiltyjä. Kahta poliisimiestä on kuultu rikoksesta epäiltyinä, mutta esitutkinnassa on selvinnyt, että he eivät ole syyllistyneet rikokseen. Lisäksi on kuultu Tanneria asianomistajana, Anneli Aueria osaisena asiassa sekä kahta kihlakunnansyyttäjää todistajina.

Lisätietoja antaa tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Anssi Hiivala, p. 029 56 20828