Hyppää sisältöön

Syytteet nostettu Camp Speicherin joukkomurhaa koskevassa asiassa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 30.11.2016 13.20
Tiedote

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on päättänyt nostaa syytteet kahta Suomessa vangittuina olevaa irakilaismiestä vastaan. Syytteet koskevat terroristisessa tarkoituksessa tehtyjä murhia ja surmaamalla tehtyä törkeää sotarikosta tai avunantoa niihin sekä terroristisessa tarkoituksessa tehtyä törkeää pahoinpitelyä.

Syytteet liittyvät Irakissa kesäkuussa 2014 tapahtuneeseen Camp Speicherin joukkomurhaan. Joukkomurhassa IS:n (Islamic State) taistelijat surmasivat yli tuhat Camp Speicherin sotilastukikohdasta poistunutta ja vangeiksi ottamaansa Irakin armeijan sekä turvallisuusjoukkojen sotilasta ja alokasta. Syytteisiin asetettujen miesten epäillään osallistuneen joukkomurhaan IS:n taistelijoina. Miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Syytteiden tarkoittamat rikokset ovat kansainvälisiä rikoksia, joiden rankaiseminen perustuu Suomea velvoittaviin kansainvälisiin sopimuksiin ja määräyksiin.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on määrännyt valtionsyyttäjä Tom Laitisen ajamaan nostettuja syytteitä.

Rikosasiaa tullaan käsittelemään Pirkanmaan käräjäoikeudessa (dnro R 16/6930).

Haastehakemus ja siihen liittyvän esitutkintapöytäkirjan julkiset osat tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeuden istunnossa ensimmäisen kerran, ellei käräjäoikeus määrää toisin.

Lisätiedot: apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, puhelin 029 562 0802 ja sähköposti raija.toiviainen(at)oikeus.fi tai valtionsyyttäjä Tom Laitinen, puhelin 029 562 0822 ja sähköposti tom.laitinen(at)oikeus.fi. Molemmat ovat tavoitettavissa keskiviikkona 30.11.2016 kello 13.30 – 14.30.