Hyppää sisältöön

Syytteitä nostettu Turun puukotuksia koskevassa asiassa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 27.2.2018 13.03
Tiedote

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on päättänyt nostaa syytteitä Turussa 18.8.2017 tehdyistä puukotuksista. Syytteeseen on asetettu vuonna 1994 syntynyt Marokon kansalainen, joka on tällä hetkellä vangittuna todennäköisin syin teoista epäiltynä. Syytteet koskevat kahta terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhaa sekä kahdeksaa terroristisessa tarkoituksessa tehtyä murhan yritystä.

Vastaajan epäillään toimineen terroristisessa tarkoituksessa siten, että hänen tarkoituksenaan on ollut aiheuttaa vakavaa pelkoa väestön keskuudessa.

Vastaaja ei missään vaiheessa esitutkinnan aikana ole kiistänyt syyllistyneensä epäiltyihin puukotuksiin. Oman ilmoituksensa mukaan vastaajalla ei kuitenkaan ole ollut aitoja muistikuvia kaikista puukotustapahtumista. Vastaaja ei toistaiseksi ole ilmaissut selkeää kantaansa siihen, onko hän tehnyt teot syytteissä väitetyin tavoin terroristisessa tarkoituksessa.

Koska kysymys on terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä rikoksista, syytteen nostamisesta on päättänyt tavanomaisista rikoksista poiketen apulaisvaltakunnansyyttäjä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä on määrännyt kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistisen Oulun syyttäjänvirastosta ja neuvottelevan virkamiehen Sampsa Hakalan Valtakunnansyyttäjänvirastosta ajamaan nostettuja syytteitä.

Haastehakemus asiassa on 27.2.2018 toimitettu Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen, jossa rikosasia käsitellään (käräjäoikeuden asianumero R 18/970).

Haastehakemus ja siihen liittyvän esitutkintapöytäkirjan julkiset osat tulevat julkisiksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeuden istunnossa ensimmäisen kerran.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä on lisäksi tehnyt yhden epäillyn teon osalta syyttämättäjättämispäätöksen terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä. Päätös perustuu siihen, että tämän yksittäisen teon osalta asiassa ei ole todennäköisiä syitä epäillä rikosta tapahtuneen. Päätöksen (nro 18/3) voi tilata Valtakunnansyyttäjänvirastosta osoitteesta vksv(at)oikeus.fi tai numerosta 029 562 0810. Koska samassa asiassa on nostettu syyte, syyttämättäjättämispäätökseen liittyvä esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi vasta, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa.

Lisätietoja antaa apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, puhelin 029 562 0802 ja sähköposti raija.toiviainen(at)oikeus.fi.