Hyppää sisältöön

Turun puukotustapauksen epäiltyyn kohdistuneiden pahoinpitelyjen esitutkinta lopetetaan

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 29.11.2017 13.08
Tiedote

Sivulliset kohdistivat väkivaltaa Turussa 18.8.2017 tehtyjen puukotusten epäiltyyn poliisin suorittaman kiinnioton jälkeen. Näiden henkilöiden on epäilty lyöneen tai potkineen puukottajaa poliisin jo saatua tämän hallintaansa. Esitutkinta aloitettiin sen selvittämiseksi, syyllistyttiinkö tilanteessa pahoinpitelyrikoksiin.

Kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen Oulun syyttäjänvirastosta ja ylitarkastaja Sampsa Hakala Valtakunnansyyttäjänvirastosta ovat 29.11.2017 tutkinnanjohtajan esityksestä päättäneet, että esitutkinta asiassa lopetetaan rikosten vähäisyyden perusteella. Päätökset koskevat kahta henkilöä. Muiden mahdollisten epäiltyjen henkilöllisyys on jäänyt toistaiseksi tuntemattomaksi.

Syyttäjät ovat jo suoritettujen tutkintatoimenpiteiden perusteella katsoneet, että vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun ja syyllisyyskysymykset saataisiin syytteen nostamiseen edellyttämällä varmuudella selvitettyä, asiassa joka tapauksessa tehtäisiin harkinnanvarainen syyttämättäjättämispäätös rikosten vähäisyyden perusteella.

Vähäisyysarvioinnissa on otettu huomioon, ettei puukottajalle ole todettu aiheutuneen näkyviä vammoja. Epäiltyjen tekijöiden syyllisyyttä vähentää puukottajan kiinniottoa välittömästi edeltänyt oma toiminta, jonka estämiseksi tarpeellisten ja oikein suhteutettujen voimakeinojen käyttö olisi ollut sallittua. Epäillyistä rikoksista ei olisi odotettavissa ankarampaa rangaistusta kuin sakkorangaistuksia ja tekoja on pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Myöskään tärkeä yleinen tai yksityinen etu ei vaadi esitutkinnan toimittamista.

Syyttäjien päätökset eivät sisällä kannanottoa siihen, onko asiassa syyllistytty rikokseen.

Syyttäjien päätökset esitutkinnan rajoittamisesta (asianumero E 17/5824, päätösten numerot 17/1722 ja 17/1723) voi tilata Oulun syyttäjänvirastosta sähköpostilla osoitteesta [email protected] tai puhelimitse numerosta 029 562 9015.

Tutkinta-aineisto ei ole vielä julkista, koska puukotustapauksen esitutkinta on muilta osin kesken. Esitutkinnan tiedottamisesta vastaa keskusrikospoliisi.

Lisätietoja: kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen, puh. 029 562 9013, ja ylitarkastaja Sampsa Hakala, puh. 029 562 0886.