Hyppää sisältöön

Turun terrorismirikosasian käsittelee apulaisvaltakunnansyyttäjän johtama syyttäjäryhmä. Poliisin voimankäyttö ei johda syyttäjän toimiin

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 21.8.2017 15.14
Tiedote

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on tänään perustanut johdollaan toimivan syyttäjäryhmän. Ryhmä huolehtii Turussa 18.8.2017 tehtyihin puukotuksiin liittyvien rikosasioiden syyttäjäntehtävistä. Poliisirikosasioiden tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä on 19.8.2017 päättänyt, ettei poliisin voimankäyttö puukottajaksi epäillyn kiinnioton yhteydessä anna aihetta poliisin rikosvastuun selvittämiseen.

Murhina ja murhan yrityksinä tutkittavina olevia puukotuksia epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi rikoksiksi, joita koskevan syytteen nostamisesta päättää tavanomaisista rikoksista poiketen valtakunnansyyttäjä.

Kuten muissakin rikosasioissa, on syyttäjän tehtävänä myös terrorismirikoksissa huolehtia ja valvoa, että rikosepäily tulee tutkituksi asianmukaisesti ja asianosaisten oikeusturvan edellyttämällä tavalla. Valtakunnansyyttäjänvirasto ja poliisi ovat sen vuoksi olleet tiiviissä yhteistyössä esitutkinnan alusta alkaen.

Puukotuksiin liittyvän rikosepäilyjen kokonaisuuden syyttäjäntehtävistä huolehtimaan on perustettu syyttäjäryhmä, johon kuuluu apulaisvaltakunnansyyttäjä Toiviaisen lisäksi kaksi terrorismirikosasioiden käsittelemiseen erikoistuvaa syyttäjää: kihlakunnansyyttäjä Hannu Koistinen Oulun syyttäjänvirastosta ja syyttäjänvaltuuksin toimiva ylitarkastaja Sampsa Hakala Valtakunnansyyttäjänvirastosta.

Puukotustapauksen esitutkinnasta tiedottamisesta vastaa keskusrikospoliisi.

Poliisin voimankäyttö ei johda syyttäjän toimiin

Valtakunnansyyttäjänviraston poliisirikosten käsittely-yksikön tutkinnanjohtaja, kihlakunnansyyttäjä Tero Kekki on 19.8.2017 arvioinut poliisin virka-aseen käytön puukotuksista epäillyn henkilön kiinnioton yhteydessä. Asiassa ei ole tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella syyttäjällä olisi aihetta toimenpiteisiin.

Lisätietoja: Puukotuksiin liittyvät rikosepäilyt: apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, puh. 029 562 0802Poliisin voimankäyttö 18.8.2017: kihlakunnansyyttäjä Tero Kekki, puh. 029 562 0828