Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Poliisin ampuma-aseen käytöstä Ruskon Vahdolla ei aloiteta esitutkintaa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 8.9.2021 15.58
Tiedote

Tapauksessa, jossa poliisi käytti ampuma-asetta Ruskon Vahdolla 23.8.2021, on suoritettu esitutkinnan edellytyksiä koskeva esiselvitys. Esiselvitys on suoritettu teknisen tutkinnan, kirjallisen selvityksen sekä henkilökuulemisten perusteella. Tutkinnanjohtajana toiminut erikoissyyttäjä Heidi Savurinne on päättänyt esiselvityksen perusteella, ettei esitutkintaa toimiteta.

Poliisi oli saanut hätäkeskukselta 23.8.2021 ilmoituksen yksityisasunnossa tapahtuneista väkivallanteosta. Paikalle mennyt poliisipartio kohtasi ampuma-aseella tehtyä vastarintaa, ja yksi poliisimies loukkaantui. Hetkeä myöhemmin paikalle saapuneen, toisen poliisipartion jäsen kohdisti väkivaltaisesti käyttäytyneeseen henkilöön voimankäyttölaukauksen ampuma-aseella. 

Tehdyn esiselvityksen perusteella poliisin aseenkäyttö on ollut tilanteessa ainoa mahdollinen voimakeino kohdehenkilön pysäyttämiseksi. Kohdehenkilö on ollut aseistautuneena kookkaalla, vakavaan väkivaltaan soveltuvalla ampuma-aseella. Henkilö ei ollut totellut käskytystä eikä poliisi ollut saanut häntä luopumaan aseestaan. Ennen voimakeinon käyttöä kohdehenkilö oli tehnyt ruumiillista väkivaltaa sekä siviilihenkilölle että poliisille. Poliisin voimankäytössä on ollut kyseessä välitöntä ja vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle aiheuttavan henkilön toiminnan pysäyttäminen. 

Esiselvityksen perusteella asiassa ei ole syytä epäillä voimankäyttöön johtaneessa tilanteessa poliisia rikoksesta. 

Tutkinnanjohtajan päätöksen (asianumero R 21/ 660) voi tilata valtakunnansyyttäjän toimistosta sähköpostilla osoitteesta tutkinta.valtakunnansyyttaja.syyttaja(at)oikeus.fi tai puhelimitse numerosta 029 56 20834


Erikoissyyttäjä, tutkinnanjohtaja Heidi Savurinne, puh. 029 620 873.