Hyppää sisältöön

Tutkinnanjohtajan tiedote: Poliisin voimakeinojen käytöstä Vaasassa ei esitutkintaa

Julkaisuajankohta 16.7.2019 12.00 | Julkaistu suomeksi 22.7.2019 klo 15.39
Tiedote

Poliisimiehiä ei epäillä rikoksesta asiassa, jossa poliisi käytti ampuma-asetta hengenvaarallisen hyökkäyksen pysäyttämiseksi 30.6.2019 Vaasassa.

Poliisi oli saanut ilmoituksen miehestä, joka oli uhannut naapuriaan saksilla. Paikalle hälytetty poliisipartio yritti käskyttämällä ja etälamautinta käyttämällä saada miehen luopumaan saksista. Mies kuitenkin vetäytyi asuntoonsa ja heitteli poliisia ovesta ja ikkunasta erilaisilla esineillä. Mies piti kädessään teräaseita ja uhkasi poliisia tappamisella. Poliisi käytti mieheen etälamautinta ja OC-kaasua, mutta niillä ei ollut vaikutusta mieheen.

Yllättäen mies ryntäsi ulos asunnostaan ja tuli kohti poliisipartiota veitsi kohotettuna lyöntiasentoon. Poliisimies ampui miestä kaksi kertaa jalkojen seudulle. Mies vetäytyi takaisin asuntoonsa ja jatkoi aggressiivista käytöstään. Poliisi teki miehen asuntoon rynnäkön, ja piiritys päättyi kiinniottoon.

Poliisin toiminnasta on tehty esitutkintalain 3 luvun 3 §:n 2 momentissa tarkoitettu esiselvitys. Sen perusteella poliisin voimankäyttöä piiritystilanteessa voidaan pitää tarpeellisena ja puolustettavana. Ampuma-aseen käyttäminen oli ainoa varteenotettava voimakeino hengenvaarallisen hyökkäyksen pysäyttämiseksi. Poliisimiehiä ei ole syytä epäillä mistään rikoksesta.

Sisä-Suomen poliisilaitos tutkii voimankäytön kohteena olleen miehen menettelyä epäiltyinä murhan yrityksenä, virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena, pahoinpitelyn yrityksenä ja vahingontekona. Esitutkinta on kesken, ja siitä tiedottaa Sisä-Suomen poliisilaitos.

Päätökset (19/888, 19/889 ja 19/890) ovat tilattavissa Valtakunnansyyttäjänvirastosta, puh. 029 562 0834 tai tutkinta.vksv(at)oikeus.fi.

Kihlakunnansyyttäjä Heikki Stenius, puh. 029 562 0828