Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjä ei nostanut syytettä kansanedustaja Juho Eerolaa vastaan Facebook-kirjoittelua koskevassa rikosasiassa

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 6.4.2018 10.45
Tiedote

Kansanedustaja Juho Eerolan on epäilty syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan julkaisemalla Facebook-sivullaan Ylen uutisjuttuun liittyviä kommentteja, joissa panetellaan ja solvataan Romaniasta Suomeen tulleita romaneja etnisen ja kansallisen alkuperän perusteella. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on 6.4.2018 tehnyt ratkaisun syyttämättä jättämisestä, koska asiassa ei ollut näyttöä syytteen nostamiseksi.

Ylen uutisessa on käsitelty vakavaa huumausainerikosasiaa, jossa epäiltyinä on ollut useita Romanian kansalaisia. Valtakunnansyyttäjä katsoo, että Eerolan kärjekästä kommentointia tulee arvioida samassa asiayhteydessä uutisen kanssa. Eerolan kirjoituksia on pidettävä sananvapauden piiriin kuuluvana osallistumisena yhteiskunnallisesti merkittävää asiaa koskevaan poliittiseen keskusteluun.

Asian syyteharkinnan on suorittanut valtakunnansyyttäjä, koska kysymyksessä on sananvapauden käyttämiseen joukkoviestinnässä liittyvä rikosepäily.

Syyttämättäjättämispäätöksen (nro 18/7, asianro R 18/227) voi tilata Valtakunnansyyttäjänvirastosta osoitteesta vksv(at)oikeus.fi tai numerosta 029 562 0810.

Lisätietoja antaa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, puhelin 029 562 0802 ja sähköposti raija.toiviainen(at)oikeus.fi.