Hyppää sisältöön

Valtakunnansyyttäjä määräsi syytteitä nostettavaksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 13.2.2020 15.28
Tiedote

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen määräsi syytteen nostettavaksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan koskien hakaristilippujen kantamista mielenosoituskulkueessa 6.12.2018 Helsingissä.

Valtakunnansyyttäjä katsoi, että hakaristilippujen edustama viesti kohdistuu tiettyihin kansaryhmiin ja on rikoslain edellä mainitun säännöksen tarkoittamin tavoin uhkaava ja solvaava. Lipun ilmentämä uhkaava ja solvaava ideologinen viesti on varsin yksiselitteinen ja yleisesti tunnettu, eivätkä epäillyt itse ole tuoneet esitutkinnassa ilmi mitään muutakaan perustelua lippujen käyttämiseen mielenosoituksessa.

Samassa yhteydessä valtakunnansyyttäjä määräsi syytteitä nostettavaksi kiihottamisesta kansanryhmää vastaan koskien mielenilmausta, joka järjestettiin Merilahden koulun läheisyydessä 25.4.2018. Tilaisuudessa pidettiin nuorille koululaisille osoitettu, internetiin levitetty rasistinen puhe, jossa uhattiin, paneteltiin ja solvattiin tiettyjä maahanmuuttajaoppilas- ja nuorisoryhmiä.

Syytteet on määrätty nostettaviksi Helsingin käräjäoikeudessa (syyttäjän asianumero R 19/6831, käräjäoikeuden asianumero R 20/1163). Haastehakemus tulee julkiseksi vasta, kun juttu on ollut esillä oikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää.

Asiasta ei ole tässä vaiheessa muuta tiedotettavaa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, valtakunnansyyttäjän toimisto, puh. 029 562 0802

Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö, valtakunnansyyttäjän toimisto, puh. 029 562 0896