Hyppää sisältöön

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote: KRP:n rikostarkastajalle ei syytettä lentoyhtiön etupisteiden käytöstä

Syyttäjälaitos
Julkaisuajankohta 19.4.2017 10.00
Tiedote

Itä-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto on päättänyt olla nostamatta syytettä keskusrikospoliisin rikostarkastajaa vastaan asiassa, joka koskee lentoyhtiön etupisteiden käyttämistä yksityismatkaan keväällä 2015.

Asiassa selvitetty sitä, onko kyse ollut yksityis- vai virkakäyttöön tarkoitetusta etukortista ja onko kyseiseen matkaan käytetty virkamatkoista saatuja lentopisteitä. Asia on tullut esiin keskusrikospoliisin oman valvonnan kautta kesällä 2015.

Syyttäjä on esitutkinnan perusteella katsonut, että kyse on ollut virkakäyttöön tarkoitetusta pistetilistä, jonne oli kertynyt pisteitä sekä virka- että yksityismatkoista. Rikostarkastaja oli käyttänyt yksityismatkaan sekä virka- että yksityismatkoista kertyneitä pisteitä, joista suurin osa oli tullut yksityismatkoista.

Rikostarkastaja on kiistänyt syyllistyneensä asiassa rikokseen.

Syyttäjä on katsonut, ettei rikostarkastajalla ole ollut oikeutta käyttää virkamatkoista saatuja pisteitä yksityismatkaan. Syyttäjän mukaan hyödyn määrä on ollut 182 euroa ja taloudellisen vahingon määrä keskusrikospoliisille 500 euroa. Syyttäjä on päätöksessään katsonut, että rikostarkastajaa on todennäköisin syin syytä epäillä maksuvälipetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syyte on kuitenkin jätetty nostamatta kohtuus- ja tarkoituksenmukaisuusperusteilla muun muassa siksi, että rikostarkastaja on jäänyt eläkkeelle eikä ole enää virassa ja lisäksi hän on ollut asian vuoksi virasta pidätettynä yli puoli vuotta. Näin ollen syyttäjä on katsonut, että oikeudenkäyntiä ja rangaistusta on pidettävä kohtuuttomana ja tarkoituksettomana.

Syyttämättäjättämispäätös (R 15/7657 nro 17/631) on julkinen ja tilattavissa Itä-Uudenmaan syyttäjänvirastosta, puh. 029 56 21200 tai [email protected].

Lisätietoja: kihlakunnansyyttäjä Jukka Haavisto, Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto, puh. 029 56 21207