Hyppää sisältöön

Sananvapausrikos, julkaistun viestin sisältöön perustuva rikos, kiihottaminen kansanryhmää vastaan, White Power -musiikki

Syyttäjälaitos
30.8.2013 12.50
Uutinen

Annettu 12.4.2010, dnro R 09/16

Poliisi oli Saksan poliisilta saamansa ilmoituksen perusteella toimittanut esitutkintaa sen selvittämiseksi, oliko eräs henkilö syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, kun hän oli Internet-sivuston avulla markkinoinut CD -levyjä, joille oli tallennettu ns. White Power -musiikkia ja myynyt sanottuja tallenteita sekä kotimaassa että ulkomailla oleville ostajille. Osassa sanoituksissa väitettiin maahanmuuttajien levittävän tartuntatauteja ja kutsuttiin näihin ryhmiin kuuluvia ihmisiä rumiksi, haiseviksi ja likaisiksi; toivottiin kristalliyön tapahtumien toistuvan, millä viitattiin kansallissosialistien Saksan ns. kolmannessa valtakunnassa 9 - 10.11.1938 välisenä yönä toimeenpanemiin juutalaisvainoihin; esitettiin juutalaisten, pakolaisten ja tummaihoisten ihmisten tuho toivottavana tapahtumana ja kehotettiin väkivaltaiseen taisteluun näitä kansanryhmiä sekä seksuaalista vähemmistöryhmää vastaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä suoritti syyteharkinnan, koska asiassa oli kysymys epäillystä julkaistun viestin sisältöön perustuvasta virallisen syytteen alaisesta rikoksesta (vrt. sananvapauslaki 24.1 §). Hän katsoi epäillyn todennäköisin syin syyllistyneen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan levittämällä yleisön keskuuteen lausuntoja, joissa uhataan, panetellaan ja solvataan kansallista, etnistä, rodullista ja uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää ja määräsi tämän vuoksi syytteen nostettavaksi (Kymenlaakson käräjäoikeus).

Ratkaisu