Hyppää sisältöön

Sananvapausrikos, perätön vaarailmoitus, Internet, Jokelan-koulusurmat

Syyttäjälaitos
23.9.2013 17.42
Uutinen

Annettu 10.4.2008, dnro R 08/11

Turun kihlakunnan poliisilaitoksen esitutkinnassa oli tutkittu, oliko vuonna 1984 syntynyt mieshenkilö syyllistynyt rikokseen, kun hän oli 7.11.2007 ottanut osaa internetissä lääkäriliiton keskustelupalstalla käytyyn keskusteluun, jonka aiheena oli aikaisemmin samana päivänä Jokelan koulukeskuksessa tapahtunut, useita kuolonuhreja vaatinut ampumavälikohtaus. Mieshenkilö oli toimittanut keskustelupalstalle viestin, jossa hän ilmoitti menevänsä "... TYKSin puolelle sarjamurhailemaan" huvikseen ihmisiä.

Rikoksesta epäilyllä ei ollut ollut todellista aikomusta toteuttaa minkäänlaista väkivallantekoa sairaalassa. Hänellä oli kuitenkin ollut pääsy TYKS:in tiloihin, mikä oli eräiden sairaalan henkilökuntaan kuuluvien tiedossa. Näillä henkilöillä oli myös ollut tiedossaan eräitä erityisiä seikkoja, jotka liittyivät epäiltyyn. Sanottujen henkilökuntaan kuuluvien piirissä epäillyn viesti oli aiheuttanut levottomuutta ja pelonsekaista ahdistusta eikä sitä edellä mainituista syistä ollut voitu tulkita pelkäksi pilaksi. Yksi henkilökuntaan kuuluva henkilö oli esimiehen luvalla poistunut työpaikaltaan varmuuden vuoksi.

Sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetun lain 24 §:n johdosta tekemässään syyteharkinnassa apulaisvaltakunnansyyttäjä katsoi, että epäilty oli menettelyllään todennäköisin syin tehnyt vakavasta vaarasta perättömän ilmoituksen. Syyte tehdystä perättömästä vaarailmoituksesta nostettiin Turun käräjäoikeudessa.

Ratkaisu