Hyppää sisältöön

Työturvallisuusrikos, kuolemantuottamus, näytön arviointi, työsuojeluviranomaisen kuuleminen

Syyttäjälaitos
3.9.2013 13.59
Uutinen

Annettu 16.12.2009, dnro 491/21/08

Kihlakunnansyyttäjä oli riittämättömän näytön vuoksi jättänyt syytteeseen asettamatta yhteisellä rakennustyömaalla elementtiasennustyötä tehneen yhtiön työnjohtajan epäillyistä työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Elementtiasennustyössä teräspalkin nostohihna oli katkennut ja palkki oli pudonnut seitsemän metrin korkeudessa ollutta elementtiasentajan nostokoria päin, jolloin asentaja oli pudonnut maahan ja kuollut.

Syyttämättäjättämispäätöksestä tehdyn kantelun johdosta apulaisvaltakunnansyyttäjä määräsi syytteen nostettavaksi kuolemantuottamuksesta pääurakoitsijan vastaavaa työnjohtajaa, elementtiasennuksen työnjohtajaa sekä vastaavaa rakennesuunnittelijaa ja vastaavaa teräsrakennesuunnittelijaa vastaan. Syyteoikeus epäillystä työturvallisuusrikoksesta oli jo vanhentunut.

Kihlakunnansyyttäjä ei ollut varannut työsuojeluviranomaiselle tilaisuutta lausunnon antamiseen ennen syyteharkintaratkaisun tekemistä. Apulaisvaltakunnansyyttäjä kiinnitti kihlakunnansyyttäjän huomiota syyttäjän velvollisuuteen sanotun tilaisuuden varaamiseen.

Ratkaisu