Hoppa till innehåll

Åtal väckts för dödsfallet i köpcentret Iso Omena

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 22.9.2023 9.14 | Publicerad på svenska 22.9.2023 kl. 9.16
Pressmeddelande

Åklagaren har väckt åtal för dödsvållande mot sex personer som arbetat som väktare eller ordningsvakt.

En 35-årig kvinna avled i köpcentret Iso Omena i Esbo i januari i samband med en situation där maktmedel användes mot henne. Händelsen föregicks av störande beteende som köpcentrets ordningsvakter ingrep i. 

Alla personer som använde maktmedel i situationen har åtalats för dödsvållande. Personerna arbetade som väktare eller ordningsvakt på köpcentret vid händelsetidpunkten. De brottsmisstänkta personerna är 19–24 år gamla. 

Alla misstänkta har bestridit att de har gjort sig skyldiga till brott.

Stämningsansökan har lämnats in till Västra Nylands tingsrätt 22.9.2023 (åklagarens diarienummer R 23/19851, tingsrättens diarienummer R 23/3591). Stämningsansökan blir offentlig när ärendet tagits upp i tingsrätten, om inte tingsrätten bestämmer annat. Tidpunkten för huvudförhandlingen är ännu inte känd. 

I nuläget finns det inte mer att informera om, eftersom stämningsansökan och förundersökningsmaterialet är hemliga tills vidare. 

Åklagare i ärendet är distriktsåklagare Mika Mäkelä (mika.a.makela(at)oikeus.fi) och Riku Niemi (riku.j.niemi(at)oikeus.fi) vid Södra Finlands åklagardistrikt.