Hoppa till innehåll

Åtal väckts i fallet med knivhuggning på skola i Ylivieska

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 19.5.2023 8.46 | Publicerad på svenska 24.5.2023 kl. 13.41
Pressmeddelande

Åklagaren har väckt åtal mot en 16-årig ungdom för dråpförsök som ung person. Gärningen har begåtts på Kaisaniemi högstadium i Ylivieska under skoldagen 28.3.2023. Offret är gärningsmannens klasskamrat. Knivhugget har orsakat offret omedelbar livsfara.

Den misstänkte har varit häktad sedan gärningsdagen.  

Den misstänkte har erkänt gärningen, men bestridit i förundersökningen den planmässighet som åklagaren hävdar.  Den misstänkte har inte gett något motiv för sin gärning. Enligt åklagarens uppfattning har den misstänkte planerat knivhuggningen i flera månader och letat efter information om knivhuggningens verkningar och dess straffrättsliga påföljder.  Den misstänkte har varit nykter vid gärningstidpunkten.

Målet behandlas på Uleåborgs tingsrätts sammanträdesplats i Ylivieska 29.5.2023 (tingsrättens ärendenummer R 23/1555). Stämningsansökan blir offentlig när ärendet tagits upp i tingsrätten, om inte tingsrätten bestämmer annat. Polisen har informerat om fallet tidigare.

I nuläget finns det inte mer att informera om. 

Åklagare i målet är distriktsåklagare Ville Rutanen, Norra Finlands åklagardistrikt, tfn 029 5629018, ville.rutanen(at)oikeus.fi