Hoppa till innehåll

Förundersökning klar om polisens användning av maktmedel mot en gripen person på nyårsafton

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 31.3.2022 13.00 | Publicerad på svenska 31.3.2022 kl. 13.02
Pressmeddelande

En polis vid polisinrättningen i Helsingfors misstänks för att ha riktat maktmedel mot en minderårig person som redan hade handbojor på sig. Förundersökning har gjorts i fallet. Polisen misstänks för brott mot tjänsteplikt och misshandel. Fallet går nu till åtalsprövning.

Polispatrullen misstänkte att personen sköt nyårsraketer mot andra människor på en allmän plats i Helsingfors centrum. Polispatrullen fick fast personen efter en kort jakt. Personen misstänktes för motstånd mot polismannen och försågs därför med handbojor. Den polisman som gjorde gripandet fortsatte att använda maktmedel mot den gripna personen. De övriga polismännen som var på plats godkände inte det utan anmälde saken till sin chef. 
 
Vid förundersökningen har utredarna hört personer som var närvarande på händelseplatsen och skaffat en inspelning från en övervakningskamera.
 
Den brottsmisstänkta polisen bestrider att han gjort sig skyldig till brott i fallet.
 
Fallet går till åtalsprövning i dag till distriktsåklagare Juha-Mikko Hämäläinen på Helsingfors verksamhetsställe vid Södra Finlands åklagardistrikt.
 
En separat undersökningsanmälan har gjorts för den minderåriga personens del. Undersökningsledare i fallet är kriminalkommissarie Timo Luoto.
 
Mer information om ärendet ges inte i det här skedet.
 
Distriktsåklagare, undersökningsledare Hanna Puhakka, Södra Finlands åklagardistrikt, tfn 029 562 1227