Hoppa till innehåll

Ordförande för sannfinländarnas ungdomsförbund åtalas för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 11.11.2016 10.03
Pressmeddelande

Biträdande riksåklagare Raija Toiviainen har väckt åtal mot sannfinländarnas ungdomsförbunds ordförande Sebastian Tynkkynen för hets mot folkgrupp och för brott mot trosfrid.

Åtalen gäller texter om muslimer och islamisk tro, som Tynkkynen har publicerat på sin Facebook-sida. Tynkkynen misstänks att på olika sätt ha hotat, förtalat och smädat en islamisk folkgrupp på grund av dess religion samt för att i kränkande syfte ha smädat och skymfat något som muslimer håller heligt.

Tynkkynen har bestridit att han gjort sig skyldig till brott. Han har berättat att hans avsikt var att påverka politiskt samt att försvara västerländska värden.

Biträdande riksåklagaren anser att inte heller en politiker som deltar i en offentlig debatt har en yttrandefrihet som omfattar rätt till hatpropaganda mot alla muslimer, mot det de håller heligt och som är ägnad att väcka förakt och till och med hat som grundar sig på religiös intolerans.

Biträdande riksåklagaren har gjort åtalsprövningen i ärendet eftersom brottsmisstanken anknyter till hur yttrandefrihet utövas i masskommunikation.

Åtalet handläggs i sinom tid vid tingsrätten i Uleåborg. Åtalet som för-ordnats av biträdande riksåklagaren drivs av en häradsåklagare. Förundersökningsmaterialet blir offentligt när ärendet första gången varit före vid ett domstolssammanträde, om inte domstolen förordnar annat.

Tilläggsuppgifter:föredragande i ärendet statsåklagare Jukka Rappe, tfn 029 562 0823, e-post: fö[email protected]