Hoppa till innehåll

Undersökningsledarens meddelande: Inget brott begicks i samband med polisens tjänsteuppgift i mars i Salo

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 5.5.2023 14.59
Pressmeddelande

Polispatrullen fick av alarmcentralen ett tjänsteuppdrag gällande hemlarm 22.3.2023 i Salo. Under det mötte polisen en person med vapen. Polisen utfärdade order och varnade om risken att bli utsatt för maktmedel. Personen lydde inte och polisen sköt hen i foten. 

Distriktsåklagaren som fungerade som undersökningsledare för den inledande utredningen har bedömt om det finns skäl att inleda förundersökning om polisens agerande i situationen. Distriktsåklagaren har beslutat att en förundersökning inte ska göras.

Situationen på platsen utvecklades snabbt och det fanns ingen anledning att förbereda sig för att använda vapen. Upprepade gånger utfärdade patrullen order mot personen och varnade om risken att bli utsatt för maktmedel. Personen gick framåt i trappuppgången med vapen i handen och polisen avfyrade skott mot personen. Hen stannade inte utan fortsatte framåt. Polisen avfyrade på nytt och träffade målpersonen i benet.

Vapnet i målpersonens besittning har i undersökningarna visat sig vara en kula pistol. I sin yttre form liknar den en licensbelagd pistol.

Enligt den inledande utredningen finns det inte skäl att misstänka brott i fråga om polisens förfarande under tjänsteuppgiften. Det maktmedel som användes var lämpligt, det lindrigaste och mest effektiva.

Undersökningsledare, distriktsåklagare Jonna Ryynänen, [email protected]