Hoppa till innehåll

Biträdande riksåklagaren har beslutat att väcka nya åtal för mordet på Volkan Ünsal 16.10.2003

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 27.2.2020 14.05 | Publicerad på svenska 27.2.2020 kl. 14.07
Pressmeddelande

Biträdande riksåklagare Jukka Rappe har beslutat att väcka nya åtal för mordet på Volkan Ünsal i Nordsjö i Helsingfors 16.10.2003. Fyra personer har redan tidigare dömts till livstida fängelsestraff för mordet. På basis av ny information som sedermera har uppdagats har det funnits skäl att misstänka att även andra personer har varit delaktiga.

På basis av en ny förundersökning har biträdande riksåklagaren beslutat att väcka åtal för mord mot Jari Aarnio, som vid händelsetidpunkten var chef för narkotikaenheten vid Helsingfors polisinrättning, och mot en före detta ledare för en kriminell organisation. Ledaren för den kriminella organisationen misstänks för att ha deltagit i mordet som gärningsman. Aarnio misstänks för att ha underlåtit att förhindra mordet, vilket han på förhand kände till att skulle ske och vilket han hade en särskild skyldighet att förhindra.

De misstänkta har bestridit brotten till alla delar.

Åtalen har väckts vid Helsingfors tingsrätt (åklagarens ärendenummer R 19/812, tingsrättens ärendenummer R 20/1523). Stämningsansökan blir offentlig först då ärendet handläggs i rätten, ifall inte tingsrätten beslutar något annat.

I rätten drivs åtalen av statsåklagare Mikko Männikkö och av distriktsåklagarna Perttu Könönen och Kaisa Ahla.

I detta skede finns det inte mera att informera i ärendet.