Hoppa till innehåll

Åtal väckt för explosionen i Torneå i augusti

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 24.3.2021 14.53 | Publicerad på svenska 26.3.2021 kl. 14.18
Pressmeddelande

Åklagaren har väckt åtal mot två personer för sabotage och mot en person för brott mot bestämmelserna om explosiva varor. Explosionen i Torneå 4.8.2020 riktades mot ett fordon som användes av Gränsbevakningsväsendet.

Ingen människa kom till skada vid händelsen och de materiella skadorna blev inte särskilt omfattande.

I förundersökningen och åtalsprövningen har man försökt att klarlägga motiven för gärningen i synnerhet. Något entydigt motiv har tills vidare inte kommit fram. Utredningen gällande motiven fortsätter vid tingsrättens framtida huvudförhandling.

Åtalsprövningen har dröjt då den ena svaranden har begärt en tilläggsundersökning som nu har blivit färdig. Båda svarandena har varit häktade under förundersökningen i målet. För närvarande är svarandena inte häktade i detta mål. Båda har till viss del bestridit att de har gjort sig skyldiga till de gärningar som anges i åtalet.

Stämningsansökan har inlämnats till Lapplands tingsrätt 24.3.2021, åklagarens ärendenummer R 20/8178, tingsrättens ärendenummer R 21/557. Stämningsansökan blir offentlig när ärendet tagits upp i tingsrätten, om inte tingsrätten bestämmer annat.

Mer information om ärendet ges inte i det här skedet.

Åklagare i ärendet är distriktsåklagare Henna Väyrynen (tfn 029 562 8445, henna.vayrynen(at)oikeus.fi) och specialiståklagare Hannu Koistinen från Norra Finlands åklagardistrikt.