Hoppa till innehåll

Åklagarens förfarande i samband med händelserna före dråpen i Ikalis utreds

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 26.7.2013 9.45
Pressmeddelande

 

I samband med utredningen av dråpen i Ikalis 29.4.2011 som utfördes med skjutvapen som polisen återbördat, har det framgått att gärningsmannens tidigare förfarande också har prövats av allmänna åklagaren. Åklagaren som hade handlagt ärendet hade ändå avstått från åtgärder då han ansåg att eftersom målsäganden hade tagit tillbaka sin begäran om åtal hade han inte åtalsrätt för misstankarna om olaga hot och lindrig misshandel som skett i mars 2011. Dessa brottsmisstankar hade för sin del varit grund för polisens beslut att ta skjutvapnena i besittning.

Riksåklagarämbetet utreder häradsåklagarens förfarande (ärende nr 51/45/11) eftersom lindrig misshandel som skett i familje- eller andra närståendeförhållande sedan början av år 2011 har lytt under allmänt åtal. I ärenden som lyder under allmänt åtal har åklagaren åtalsrätt oberoende av målsägandens åtalsbegäran.

Eftersom personen som är misstänkt för olaga hot och lindrig misshandel har dött kan förfarandet inte tas upp till ny åtalsprövning.

Tilläggsuppgifter: statsåklagare Juha-Mikko Hämäläinen, tel. 010 3620 822.