Hoppa till innehåll

Åtal om tjänstebrott väcks mot en biträdande polischef på grund av berusning i tjänst

Åklagarväsendet
Utgivningsdatum 25.7.2013 10.00
Pressmeddelande

 

Biträdande riksåklagaren Jorma Kalske har bestämt att åtal ska väckas mot biträdande polischefen vid Södra Österbottens polisinrättning. Han handhade sin dejourtur i ledningsberedskap i berusat tillstånd. Biträdande polischefen åtalas för uppsåtligt brott mot tjänsteplikt eller alternativt brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Biträdande polischefen hade senaste valborg, under sin dejourtur i ledningsberedskap, varit kraftigt berusad på grund av den alkohol som han hade förtärt föregående kväll. Polismän som hade varit i kontakt med honom i tjänsteärenden hade konstaterat att han var berusad varefter dejouren byttes.

Mellersta Finlands ledande häradsåklagare hade inte väckt åtal mot biträdande polischefen. Enligt ledande häradsåklagaren är berusning inte uttryckligen straffbart enligt lagstiftningen eller ens annars tillräckligt tydligt förbjudet.

I sin nya åtalsprövning som biträdande riksåklagaren utförde på grund av klagan om åtalseftergiften ansåg han att enligt författningar och bestämmelser om ledningsberedskapen den polisman som är på dejourtur i ledningsberedskap har som tjänsteplikt att se till att han inte på grund av berusning är inkapabel att utföra sina uppgifter.

Biträdande polischef har bestridit att ha gjort sig skyldig till brott.

Målet behandlas vid Seinäjoki tingsrätt i sinom tid.

Beslut (dnr 386/21/09) kan beställas av Riksåklagarämbetets registratur, tfn 010 362 0810.