RÅ:2025:2 Åklagarens ansökan om besvärstillstånd till högsta domstolen
ALLMÄN ANVISNING TILL ÅKLAGARNA
RÅ:2025:2
Given 25.2.2025
Upphäver anvisningen RÅ:2009:1
I kraft 3.3.2025 - tills vidare
1 Bestämmelser
I 11 § 1 mom. 2 punkten i lagen om Åklagarmyndigheten föreskrivs att riksåklagaren ska besluta om inlämnande av en åklagares ansökan om besvärstillstånd till högsta domstolen och om vem som företräder åklagarna i högsta domstolen i andra mål än sådana där Europeiska åklagarmyndigheten utövar behörighet. I 3 punkten i samma bestämmelse föreskrivs att riksåklagaren ska övervaka och främja åklagarverksamhetens rättsliga kvalitet och enhetlighet. Enligt 4 § 1 punkten i samma lag ska riksåklagarens byrå styra och utveckla åklagarverksamheten.
I enlighet med 1 § 3 mom. i lagen om insändande av vissa handlingar till domstolar ska åklagaren skicka till högsta domstolen adresserade fullföljdshandlingar till hovrätten eller, vid överklagande enligt 30 a kap. i rättegångsbalken, till tingsrätten genom förmedling av riksåklagaren och övriga handlingar så som högsta domstolen bestämmer.
Enligt 38 § i lagen om utlämning för brott mellan Finland och de övriga medlemsstaterna i Europeiska unionen får ändring i tingsrättens beslut om utlämning av en person från Finland till en annan medlemsstat sökas genom att en till högsta domstolen riktad fullföljdsskrift som innehåller tillståndsansökan och de besvär som anförs tillställs tingsrätten inom sju dagar från beslutet. Enligt 39 § i samma lag är tiden för bemötande av ändringssökandet sju dagar från den dag då besvärstiden löper ut. Bemötandet ska tillställas den tingsrätt som fattat beslutet. Motsvarande bestämmelser finns i 35 och 36 § i lagen om utlämning för brott mellan Finland och de övriga nordiska länderna.
2 Inlämnande av åklagarens ansökan om besvärstillstånd och besvär till högsta domstolen
2.1 Allmänt om tillvägagångssätten
Riksåklagaren beslutar om inlämnande av ansökan om besvärstillstånd till högsta domstolen. Åklagaren ska genom förmedling av riksåklagaren tillställa högsta domstolen sin ändringsansökan.
En åklagare som överväger att ansöka om besvärstillstånd ska i god tid innan besvärstiden går ut kontakta registratorskontoret vid riksåklagarens byrå. Vid riksåklagarens byrå ges ärendet till en föredragande som kontaktar åklagaren och diskuterar frågan om besvärstillstånd samt behovet av att ansöka om besvärstillstånd med åklagaren. Föredraganden ger vid behov åklagaren närmare anvisningar om beredningen av ärendet och inlämnandet av handlingar.
Anvisningar för hur man upprättar ansökan om besvärstillstånd finns på högsta domstolens webbplats. Även föredraganden stöder vid behov åklagaren.
Till ansökan om besvärstillstånd och besvären ska alltid bifogas åklagardistriktets och åklagarens aktuella kontaktuppgifter, så att högsta domstolen vet var den åklagare som för talan kan nås i senare skeden av behandlingen.
Åklagaren lämnar in sin sakligt och språkligt färdigställda ansökan om besvärstillstånd och sina besvär till registratorskontoret vid riksåklagarens byrå senast två veckor innan tidsfristen går ut för att tillståndsansökan ska hinna granskas och föredras för riksåklagaren.
Om riksåklagaren beslutar att lämna in åklagarens ansökan om besvärstillstånd till högsta domstolen, sänder riksåklagarens byrå ansökan och besvären till hovrättens registratorskontor tillsammans med ett följebrev som undertecknats av riksåklagaren och föredraganden. Denna försändelse skickas till åklagaren för kännedom.
2.2 Tillvägagångssätt i utlämningsärenden
Om det är fråga om ett ärende som gäller utlämning av en förbrytare och åklagaren anser det motiverat att ansöka om besvärstillstånd och anföra besvär, ska åklagaren omedelbart efter att ha fått tingsrättens beslut stå i kontakt med riksåklagarens team för internationella ärenden, som ger åklagaren närmare anvisningar om beredningen av ärendet och tidtabellen. I övrigt ska anvisningarna i punkt 2.1 iakttas i tillämpliga delar. Riksåklagarens byrå skickar ansökan om besvärstillstånd och besvären till tingsrätten tillsammans med ett följebrev som undertecknats av riksåklagaren och föredraganden.
3 Inlämnande av åklagarens besvär (HD som andra instans) och ansökan om extraordinärt ändringssökande
Åklagarens besvär i ett ärende som högsta domstolen behandlar i andra instans och ansökan om extraordinärt ändringssökande tillställs högsta domstolen via riksåklagaren med iakttagande av anvisningarna i punkt 2.1 i tillämpliga delar.
4 Svar på högsta domstolens begäran om bemötande och utsaga samt förfrågan
4.1 Allmänt om inlämnande av bemötanden och utsagor till högsta domstolen
Om ärendet redan är anhängigt i högsta domstolen med anledning av en åklagares eller någon annan parts ansökan om besvärstillstånd, besvär eller extraordinärt ändringssökande, sänder högsta domstolen sin begäran om bemötande, begäran om utsaga, förfrågningar och handlingar som ska sändas för kännedom direkt till den åklagare som fört talan i tidigare skeden av behandlingen och för kännedom till åklagardistriktet. Högsta domstolen sänder inte dessa handlingar och begäran för kännedom till riksåklagarens byrå.
Åklagaren sänder sitt bemötande, utsaga och annan korrespondens direkt till högsta domstolen på det sätt som högsta domstolen bestämmer utan ett följebrev undertecknat av riksåklagaren och föredraganden.
4.2 Sändande av bemötande av ansökan om besvärstillstånd och besvär till riksåklagaren för påseende innan det sänds till högsta domstolen
Med tanke på genomförandet av de uppgifter som föreskrivits för riksåklagaren och styrningen av åklagarverksamheten är det viktigt att riksåklagaren är medveten om anhängiga ansökningar om besvärstillstånd och redan beviljade besvärstillstånd.
Därför ska åklagaren innan bemötandet tillställs högsta domstolen sända det till registratorskontoret vid riksåklagarens byrå senast fem arbetsdagar innan högsta domstolens angivna tidsfrist för bemötandet. I försändelsen ska ingå högsta domstolens begäran om bemötande, ansökan om besvärstillstånd och besvär, uppgift om eventuellt redan beviljat besvärstillstånd samt ett sakligt och språkligt färdigställt bemötande.
Vid riksåklagarens byrå ges ärendet till en föredragande, som vid behov står i kontakt med åklagaren för fortsatt beredning av bemötandet samt föredrar ärendet för riksåklagaren.
Åklagaren kan redan när bemötandet utarbetas kontakta riksåklagarens byrå för att diskutera hur ansökan om besvärstillstånd och besvären ska besvaras, om det anses nödvändigt.
Åklagaren sänder sitt bemötande till högsta domstolen enligt anvisningarna i punkt 4.1 först när den föredragande som skött ärendet från riksåklagarens byrå har fått kännedom om att riksåklagaren har sett bemötandet och bekantat sig med ärendet.
4.3 Inlämnande av bemötande i utlämningsärenden
Det förfarande som beskrivs i punkt 4.2. om inlämnande av bemötande till riksåklagaren för påseende iakttas inte om det är fråga om bemötande av en ansökan om besvärstillstånd och besvär enligt EU-utlämningslagen eller den nordiska utlämningslagen. Åklagaren sänder sitt bemötande inom utsatt tid till tingsrätten, varifrån det tillställs högsta domstolen.
När åklagaren utarbetar ett bemötande i ett utlämningsärende kan han eller hon kontakta teamet för internationella ärenden vid riksåklagarens byrå för att diskutera grunden för besvärstillståndet eller besvären och innehållet i bemötandet. Detta rekommenderas särskilt i en situation där högsta domstolen inte tidigare har gett ett styrande avgörande i en motsvarande rättsfråga.
4.4 Utsagor till högsta domstolen efter bemötandet
I allmänhet skickar åklagaren inte andra begäranden som kommit från högsta domstolen till riksåklagaren för påseende, såsom begäranden om utsaga, begäranden om kommentarer till fakturan eller till exempel förfrågningar och bemötanden som gäller tidpunkten för behandlingen. Åklagaren svarar direkt på begäran till högsta domstolen på det sätt som anges i punkt 4.1.
Om högsta domstolens begäran om utsaga dock gäller en för åklagarverksamheten central rättsfråga som inte har tagits upp i besvärstillståndsskedet eller när bemötandet gavs, är det motiverat att stå i kontakt med riksåklagarens byrå innan utsagan sänds till högsta domstolen. Detsamma gäller utlämningsärenden.
Ari-Pekka Koivisto
riksåklagare
Mari Mattila
statsåklagare