RÅ:2025:1 Vissa ärenden som skall anmälas till justitiekanslern eller justitieombudsmannen
ALLMÄN ANVISNING
RÅ:2025:1
Dnr SY/14/2025
24.1.2025
I kraft 1.2.2025 – tills vidare
Ersätter anvisningen RÅ:2015:1
1 Domares misstänkta tjänstebrott
Beslut om väckande av åtal mot en domare för lagstridigt förfarande i en ämbetsåtgärd fattas av justitiekanslern eller justitieombudsmannen som fungerar som specialåklagare (Finlands grundlag 731/1999, 110 § 1 mom. och 32/2019, 8 § i lagen om Åklagarmyndigheten). Andra åklagare har alltså inte åtalsprövningsrätt i ärenden som gäller domares misstänkta tjänstebrott.
Justitiekanslern har bett förundersökningsmyndigheterna att meddela om domares misstänkta brott i ämbetsåtgärder till justitiekanslersämbetet. Riksåklagaren, justitiekanslern och justitieombudsmannen har sinsemellan avtalat om att även åklagare meddelar justitiekanslersämbetet om ett sådant ärende eller en anmälan om ett sådant inkommer till åklagaren.
Det finns situationer där förundersökningsmyndigheten har beslutat att det inte finns skäl att misstänka brott utifrån en anmälan om ett misstänkt brott i en domares ämbetsåtgärd som lämnats in till den, och på grund av detta beslut ombeds en åklagare förordna en förundersökning. Åklagaren utreder då om förundersökningsmyndigheten redan har anmält samma brottsmisstanke till justitiekanslersämbetet. Vid behov ska åklagaren göra denna anmälan.
Om domarens misstänkta tjänstebrott anknyter till ett ärende som redan är anhängigt hos justitieombudsmannen i stället för hos justitiekanslersämbetet, och åklagaren känner till detta, ska anmälan om domarens misstänkta tjänstebrott göras till justitieombudsmannen. Anmälan görs genom att lämna in alla de uppgifter och dokument som lämnats till åklagaren i ärendet till justitiekanslersämbetet eller justitieombudsmannens kansli.
2 Åklagares misstänkta tjänstebrott
Riksåklagaren kan inte förordna en förundersökning i ett ärende som gäller en åklagares tjänstebrott, eftersom riksåklagaren inte har åtalsprövningsrätt i tjänstebrottsärenden som gäller underordnade åklagare.
En statsåklagare, ledande distriktsåklagare, specialiståklagare, distriktsåklagare och biträdande åklagare samt den europeiska åklagare och de europeiska delegerade åklagare som avses i 5 § i lagen om Finlands deltagande i Europeiska åklagarmyndighetens (EPPO) verksamhet åtalas för tjänstebrott vid hovrätten (27 § 2 mom. i lagen om Åklagarmyndigheten). Åklagare är antingen justitiekanslern i statsrådet eller riksdagens justitieombudsman eller en åklagare som förordnats av justitiekanslern i statsrådet eller riksdagens justitieombudsman.
Enligt ett avtal mellan justitiekanslern och justitieombudsmannen anmäler polisen åklagares tjänstebrott som den fått att utreda till justitiekanslern. Om en sådan anmälan eller ett sådant ärende kommer från polisen till en åklagare som tillhör Åklagarmyndighetens personal, ska denne meddela om saken till justitiekanslern genom att lämna de uppgifter och dokument som åklagaren fått i ärendet till justitiekanslersämbetet.
Om man utifrån den anmälan som kommit till åklagaren behöver utvärdera om det i ärendet ska göras en förundersökning om åklagarens tjänstebrott, ska ärendet överföras till polisen eller justitiekanslern för avgörande.
3 Vissa andra ärenden som hör till justitiekanslerns och justitieombudsmannens laglighetskontroll
Till justitiekanslerns och justitieombudsmannens laglighetskontroll hör domstolarna och övriga myndigheter och tjänstemän, anställda inom den offentliga sektorn och andra som sköter offentliga uppgifter.
Justitiekanslern och justitieombudsmannen kan förordna att åtal ska väckas i ärenden som omfattas av deras laglighetskontroll (110 § grundlagen). Deras åtalsrätt begränsar sig alltså inte enbart till tjänstebrott, utan åtalsrätten fastställs utifrån föremålen för justitiekanslern och justitieombudsmannens laglighetskontroll.
I nämnda ärenden som gäller andra än domare har justitiekanslern och justitieombudsmannen parallell åtalsrätt med åklagarna. I sådana fall har preventionsprincipen varit utgångspunkten: Ärendet behandlas och avgörs av den åklagare eller laglighetsövervakare som ärendet först kommit till.
Om det genom de dokument som gäller ett tjänstebrottsärende som kommit till åklagaren för behandling eller något annat ovan nämnt ärende som omfattas av laglighetskontrollen eller på annat sätt framgår att samma ärende redan kan vara under behandling hos justitiekanslern eller justitieombudsmannen, ska åklagaren kontakta den berörda laglighetsövervakaren för att utreda vem som ska behandla och avgöra ärendet. Kontakt behövs också om ett sådant ärende eventuellt anknyter till ett ärende som redan avgörs av justitiekanslern eller justitieombudsmannen.
Motsvarande kontakt krävs mellan åklagare om ett ärende som kommer till en åklagare redan kan vara under behandling hos en annan åklagare.
4 Advokaters misstänkta brott
Övervakningen av advokaters verksamhet hör till justitiekanslerns uppgifter (lagen om advokater 496/1958). Justitiekanslern har rätt att anhängiggöra ett tillsynsärende som berör en advokat om han anser att advokaten inte uppfyller sina förpliktelser (lagens 6 § 3 mom.). Justitiekanslern har likaså rätt att yrka att styrelsen för Suomen asianajajat (tidigare Finlands Advokatförbund) vidtar åtgärder mot en advokat om denne enligt justitiekanslern inte är behörig att vara advokat.
För justitiekanslerns tillsynsuppgift ska åklagaren meddela justitiekanslern om ett åtal, en dom och ett beslut om åtalseftergift som berör en advokat, om det misstänkta brottet kan påverka advokatens lämplighet som advokat eller sänka advokatsamfundets anseende. Åklagarens anmälningsskyldighet gäller även rättegångsbiträden med tillstånd (lag 715/2011). Informationen lämnas genom att skicka en kopia av åtalet, domen eller beslutet om åtalseftergift till justitiekanslersämbetet.
5 Uppföljning och utveckling av anvisningen
Effekterna av denna anvisning och anvisningens funktion framkommer bäst i det praktiska arbetet. För att anvisningen ska kunna vidareutvecklas ber jag dess användare skicka respons och utvecklingsförslag till riksåklagarens byrås tjänstepost valtakunnansyyttaja.syyttaja(at)oikeus.fi.
Statsrådets justitiekansler, riksdagens justitieombudsman och Suomen asianajajat har hört i beredningen av anvisningen.
Navigaatio - Ei saa poistaa
- Framsida
- Behandling av ett brottmål
- Åklagarmyndigheten
- Jobba hos oss
- Aktuellt
- Kontaktinformation